czwartek, 3 stycznia 2019

ZUPA GOŁĄBKOWA

Pyszna, treściwa zupka, która świetnie sprawdzi się w takie chłodne dni jak dzisiaj. Mięso mielone, ryż, aromatyczne warzywa to wszystko razem sprawia , że będzie świetnym obiadem dwudaniowym. 
Składniki:
pół główki kapusty włoskiej
1/2 kg mięsa mielonego
szklanka ryżu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1/2 pora - białej części
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziarna ziela ang
4 ziarna pieprzu
listek laurowy
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
*Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę , starte na tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut. 
* Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe podajemy posypane natką pietruszki. 

4 komentarze: