wtorek, 8 stycznia 2019

KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE NADZIEWANA CEBULĄ

Odwieczny dylemat : co zrobić na obiad? Dziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim
Składniki:
1,5 kg karkówki
1 kg kiszonej kapusty
przyprawa do karkówki
4 cebule
Wykonanie:
W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki. 
Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą.

6 komentarzy:

  1. Już wiem co będzie u mnie w niedzielę na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej temp.pieczemy karkówkę


    OdpowiedzUsuń
  3. A czy podlewa czyms pani przed polozeniem kapusty ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam polać słodką śmietanką i dodać trochę pieczarek.
    Pyszności

    OdpowiedzUsuń