Składniki:
1,5 kg karkówki
1 kg kiszonej kapusty
przyprawa do karkówki
4 cebule
Wykonanie:
W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą.
Już wiem co będzie u mnie w niedzielę na obiad.
OdpowiedzUsuńw jakiej temp.pieczemy karkówkę
OdpowiedzUsuńNajpierw 200 tak z pol godziny, potem schodze na 170
UsuńA czy podlewa czyms pani przed polozeniem kapusty ?
OdpowiedzUsuńNie, nie podlewam
UsuńPolecam polać słodką śmietanką i dodać trochę pieczarek.
OdpowiedzUsuńPyszności