poniedziałek, 14 stycznia 2019

3 BIT

Jeśli jesteście zwolennikami słodkich ciast, a propozycja jest dla Was. Zapomniane przeze mnie na chwilę, ale ostatnio naszła mnie na nie chęć i choć ma milion kalorii, wolę zjeść kawałek domowego ciasta raz na jakiś czas, niż codziennie podjadać kupowane słodycze ;)
Składniki:
2 paczki herbatników Petit Beurre CUKRY NYSKIE
puszka masy krówkowej
krem karpatka ( + 500 ml mleka i 125 g masła do przygotowania)
330 ml śmietany 30%
cukier puder
czekolada do starkowania
Wykonanie:
Na blachę 24x35 wykładamy jedną warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę krówkową, rozsmarowujemy. Na wierzch wykładamy warstwę herbatników.
Krem karpatka przygotowujemy na mleku, wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wystudzony krem miksujemy, stopniowo dodając masło. Miksujemy, aż do uzyskania kremu o gładkiej konsystencji. Tak przygotowany krem wykładamy na herbatniki. Wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do smaku dodajemy cukier puder. Sztywną masę wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy
Na wierzch starkowujemy czekoladę. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

4 komentarze: