Składniki:
3 kg ziemniaków
2 cebule
mleko
sól, pieprz
40 dag wędzonego boczku
4 kopiaste łyżki mąki
2 jajka
Wykonanie:
Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka.
Bez boczku też mozna? Np z grzybkami?
OdpowiedzUsuńBabka "nie wygląda", ale smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuń