Składniki:
7 plastrów polędwicy wieprzowej
250 g kurek leśnych
pól szklanki smietany 30
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki siekanego koperku
3/4 szklanki wody
2 łyżki mąki
sól,pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
Wykonanie: Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy na patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy kotlety.
Taka polędwiczka to poprostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńto mięsko musi być bardzo pyszne w takim sosie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego obiadu sosik To jest to co najbardziej lubię w mięsku .
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki, pycha :)
OdpowiedzUsuńMartuś ale pyszności zrobiłaś, super pomysł na obiadek :-) wygląda smakowicie i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńnie pogniewałabym się jak by mi ktoś zaserwował takie pyszności
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje i pewnie jeszcze lepiej smakowało :)
OdpowiedzUsuń