środa, 3 września 2014

POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM

Jak są kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać !
Składniki:
7 plastrów polędwicy wieprzowej
250 g kurek leśnych
pól szklanki smietany 30
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki siekanego koperku
3/4 szklanki wody
2 łyżki mąki
sól,pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
Wykonanie:
Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju.  W garnku podgrzewamy bulion, na gorący wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy na
patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię  z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy kotlety.

7 komentarzy:

  1. Taka polędwiczka to poprostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to mięsko musi być bardzo pyszne w takim sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego obiadu sosik To jest to co najbardziej lubię w mięsku .

    OdpowiedzUsuń
  4. Martuś ale pyszności zrobiłaś, super pomysł na obiadek :-) wygląda smakowicie i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie pogniewałabym się jak by mi ktoś zaserwował takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuje i pewnie jeszcze lepiej smakowało :)

    OdpowiedzUsuń