Składniki:
1 kg kapusty
1/2 kg kapusty kiszonej
20 dag boczku wędzonego
pętko kiełbasy
5 żeberek
4 marchwie
garść suszonych grzybów
3 liście laurowe Kamis
5 ziaren angielskich Kamis
4 pieprze ziarniste Kamis
sól do smaku
Wykonanie:
Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach.
Przepis rewelacyjny, mogę się wprosić na twoje żeberka:)
OdpowiedzUsuńSuper danie, takie typowo jesienne :-) pyszności Martuś :-) oj zjadłabym teraz :-)
OdpowiedzUsuńnie jeden facet by się ucieszył :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Jesienne danie pycha .
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń