środa, 8 października 2014

ŻEBERKA NA KAPUŚCIE

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach
Składniki:
1 kg kapusty
1/2 kg kapusty kiszonej
20 dag boczku wędzonego
pętko kiełbasy
5 żeberek
4 marchwie
garść suszonych grzybów
3 liście laurowe Kamis
5 ziaren angielskich Kamis
4 pieprze ziarniste Kamis
sól do smaku
Wykonanie:
Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach.

5 komentarzy:

  1. Przepis rewelacyjny, mogę się wprosić na twoje żeberka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, takie typowo jesienne :-) pyszności Martuś :-) oj zjadłabym teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jeden facet by się ucieszył :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń