Składniki:
1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta
1/2 kg cukru
1 op cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy, pasteryzujemy ok 10 minut.
Szybko, sprawnie i na temat. Fajna alternatywa!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł . Akurat mam cukinię , chętnie skorzystał z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńteż taka robię polecam, bo jest bardzo pyszna, tylko zamiast soku z cytryny dawałam kwasek cytrynowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaubietki.blox.pl/2013/08/Cukinia-ala-ananas.html
Też robię cukinię na słodko, ale z nutką cynamonu. Polecam zrobić dżem , świetnie nadają się do tego duże wyrośnięte egzemplarze.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-) przepis sobie zapisuje na następny rok :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam w zeszłym roku, wyszło obłędne !! :) super alternatywa !
OdpowiedzUsuńFajne przetwory na zimę no i nic nie marnujesz.
OdpowiedzUsuń