Składniki:
4 szkl bulionu warzywnego
4 liście laurowe
golonka 1kg
1 litr piwa
sól
Wykonanie:
Golonkę oczyszczamy ze szczeciny. Do garnka wlewamy bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy solą. Układamy w naczyniu żarodopornym,pieczemy ok 80 minut. Polewamy co jakiś czas wywarem z gotowania golonki.
Taka Goloneczka w piwie jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńDobrą goloneczką grzech pogardzić :)
OdpowiedzUsuńOj mój mężuś byłby zachwycony, ja w sumie też bym spróbowała samego mięska z musztardą :-)
OdpowiedzUsuńoj muszę taką golonkę zrobić mężowi :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w wolno warze też wyszła pyszna , polecam ci tak samo zrobić .
OdpowiedzUsuńpyszna goloneczka :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia:)
OdpowiedzUsuń