W moim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus.
Składniki:
300g kuskusu
garśc fasolki szparagowej
garść zielonego groszku
szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
szklanka bulionu
4 różyczki brokuła
1/2 kg piersi z kurczaka
śmietana 12% szklanka
sól,pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy, czekamy aż napęczniej. Dodajemy na patelnię do kurczaka. Warzywa zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. wrzucamy na patelnię( oprócz brokuła- brokuła rozgniatami widelcem na drobno), dolewamy bulion. Doprawiamy , dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Rozgniecionego brokuła łączymy ze śmietaną, wlewamy na patelnię, posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy.
Ja uwielbiam kaszę. A kuskus jest bardzo fajną kaszą do dań. Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńTez używam kaszki kuskus do dań uważam , że naprawdę jest smaczna i można ciekawe rzeczy z nią zrobić .
OdpowiedzUsuńZ kaszą i kurczakiem to istna pychota:)
OdpowiedzUsuńzdrowe, szybkie i pyszne danie
OdpowiedzUsuńI odwieczny dylemat....kuskus to kasza czy makaron? Jakby tego nie nazwać i do czego nie zakwalifikować jest smaczny i zdrowy.
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńkuskus jest jedną z moich ulubionych kasz :)
OdpowiedzUsuń