wtorek, 20 grudnia 2016

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALEROSSE

 Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.  Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość.Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych. 
Składniki:
500 g piersi  z kurczaka
1, 5 opakowania kalerosse
330 ml śmietany 30 %
1 liść laurowy
2 ziarna ziela ang
sól,pieprz
1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu, a w tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok 5 minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem. 


30 komentarzy:

  1. danie mi się bardzo podoba, a warzywko intryguje, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda to warzywo!

    OdpowiedzUsuń
  3. jarmuż i brukselka w jednym,jeszcze nie spotkałam się z tą kapustką

    OdpowiedzUsuń
  4. W życiu nie słyszałam o kalerosse, choć myślę, że nie byłyby to jednak moje preferencje smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na śmietanie to wiadomo, że musi być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się świetnie i brzmi zachęcająco. :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne danie, chętnie bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda Twój filet. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znam tej zieleninki :)
    Z okazji świąt życzę Ci dużo zdrowia, samych słonecznych dni i wszystkiego, czego sobie tylko zamarzysz :)

    Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszujkaj koniecznie, bo pyszne. wzajemnie wszystkiego dobrego naswieta

      Usuń
  10. pysznie i zdrowo- muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń