Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość.Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1, 5 opakowania kalerosse
330 ml śmietany 30 %
1 liść laurowy
2 ziarna ziela ang
sól,pieprz
1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu, a w tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok 5 minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem.
Bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńdanie mi się bardzo podoba, a warzywko intryguje, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo smaczne
Usuńświetnie wygląda to warzywo!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńjarmuż i brukselka w jednym,jeszcze nie spotkałam się z tą kapustką
OdpowiedzUsuńRozejrzyj sie i wyprobuj, pyszna
UsuńNa śmietanie to wiadomo, że musi być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńJest, jest ;)
UsuńPrezentuje się świetnie i brzmi zachęcająco. :-) Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńPysznie jest, to prawda
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńzaśliniłam monitor;D
OdpowiedzUsuńTo dobry znak ;)
UsuńPysznie to wszystko wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko
UsuńPysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńTo prawda
UsuńBardzo apetyczne danie, chętnie bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńPOlecam, jest smacznie
UsuńBardzo apetycznie wygląda Twój filet. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również
UsuńNie znam tej zieleninki :)
OdpowiedzUsuńZ okazji świąt życzę Ci dużo zdrowia, samych słonecznych dni i wszystkiego, czego sobie tylko zamarzysz :)
Buziaczki :)
Poszujkaj koniecznie, bo pyszne. wzajemnie wszystkiego dobrego naswieta
Usuńpysznie i zdrowo- muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńNie kazdemu wszystko smakuje
OdpowiedzUsuń