czwartek, 8 grudnia 2016

IDEALNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Święta to magiczny czas...Szczególnie czuć go w domach, gdzie mieszkają mali pomocnicy. Dobre pierniki to nieodzowny element Bożego Narodzenia. Zapach przy ich przygotowywaniu roznosi się po całym mieszkaniu, otula niezwykłym aromatem kuchnię i każdy inny zakątek. Dzieciaki pomagają wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka...Potem dekorować...Szkoda, że na ten smak trzeba jeszcze poczekać, aż ciastka będą miękkie...Zaraz, zaraz...nie trzeba. Są do zjedzenia od razu po przygotowaniu.Mięciutkie, puszyste, a do tego grubaśne.Po miesiącu przechowane w metalowej puszce, będą też tak samo smaczne, jak świeżo upieczone ! Pierniki idealne ! Polecam, na pewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe, świąteczne wypieki. Dla takich chwil- warto.
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej śmietany
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego goździka
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1 kostka masła 
1 słoik miodu 400 g
dodatkowo:
Posypka smak owocowy- Decorada Delecta
Maczek smak mango Decorada- Delecta
Wykonanie:
dzień przed:
Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.
W dzień pieczenia:
Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy, posypujemy posypkami Delecta. 
Z tego przepisu wychodzi ok. 180 pierniczków. 

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

46 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i uwielbiam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez pierniczków nie ma świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie same robiłem w dzieciństwie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym. Moje ciasto piernikowe jeszcze w lodówce do 21 grudnia musi poleżec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym ciastem, jest tyle dobrze, że nie musi lezakowac

      Usuń
  5. Już bym je zjadła:).No tak już się nie mogę doczekać aż moja mała pomocnica będzie wykrawała,serduszka,gwiazdki,choineczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, pewnie już w tym roku bedzie pomagała

      Usuń
  6. Święta bez pierniczków się nie liczą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takiego pierniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My takie jeszcze nie ozdobione lubimy najbardziej jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie tez najsmaczniejsze te nieozdabiane

      Usuń
  9. Skoro są idealne, to podkradam przepis :) i będę piec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno bedziesz zadowolona, przepis sprawdzony, polecam

      Usuń
  10. Idealne pierniczki, też nie mam cierpliwości na czekanie, żeby zmiękły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te więc beda idealne, od razu do zjedzenia

      Usuń
  11. Wyglądają cudownie :) Ja może jutro wezmę się za pierniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak właśnie czekałam na jakiś pierniczkowy post u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniam, wspaniałe :) muszą być bardzo pyszne i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BardZo dobre, smaczne, mieciutkie, smakują każdemu

      Usuń