czwartek, 23 marca 2017

KARKÓWKA ZAPIEKANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Danie  z tych sytych, treściwych, ale robiących się samo. Na przedwiośniu, gdy dni choć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona  z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa. 
Składniki:
6 plastrów karkówki
przyprawa do karkówki
pół kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 marchewki
pieprz, listek laurowy, ziele ang
łyżka cukru
2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Karkówkę rozbijamy, oprószamy przyprawą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Kapustę odciskamy, dodajemy do niej starta marchewkę i posiekana cebulę. Wrzucamy na rozgrzany olej wraz z listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela ang, podsmażamy kilka minut, doprawiając pieprzem i cukrem. Można nie podsmażać można od razu dac do zapiekania, ja jednak obsmażam i podczas obsmażania na ciepło próbuję i doprawiam . 
W czasie kiedy podsmaża się kapusta, na drugiej patelni obsmażamy na rumiano kotlety z karkówki. 
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty, wykładamy plastry karkówki, przykrywamy reszta kapusty, podlewamy bulionem. Zapiekamy pod przykryciem ok 60 minut. 

42 komentarze:

  1. O, fajny przepis muszę go wypróbować :-)
    Pozdrawiam wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm już wiem co dziś na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystam z propozycji, ale zamiast zapiekania uduszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne danie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm wyglada bardzo aromatycznie, narobiłaś mi ochoty na kapustkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, tak. Takie danie zachwyci każdego mięsożercę. A kapusta do tego jak najbardziej pasuje. Pysznie to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mój mąż jest fanem karkówki ,chyba pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  8. karkówkę bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis. Karkóweczkę uwielbiam, więc jestem na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie :-) aż zrobiłam się głodna na samą myśl o takich pysznościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie, choć mnie już teraz to ciągnie bardziej w kierunku lekkiego jedzenia, sałatek itp :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj nawet gotowałam karkówkę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za karkówka ale ta wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny obiadek, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. już nie mogę doczekac się kiedy usmażę karkówkę na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To musi być niezwykle aromatyczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń