Biała kiełbasa kojarzy się nieodłącznie ze świętami Wielkanocy. Pachnąca, pełna ziół, aromatyczna. Na jej przygotowanie sposobów jest mnóstwo. Staram się urozmaicać jej smak i w każde święta zaskakiwać innym jej smakiem. Przed świętami często eksperymentuję z dodatkami, by powstało coś pysznego! Tak było i tym razem. Mąż i synowie poddani zostali próbie i .. prosili o dokładkę. Kiełbaskę mogę więc polecić, bo na prawdę przepyszna! Tak aromatycznej jeszcze nie jedliście, wszystko za sprawą przypraw Galeo, którymi, aż pachnie w mieszkaniu podczas gotowania.
Składniki:
biała kiełbasa parzona
ziele angielskie Galeo- 5 sztuk
majeranek Galeo- 2 łyżki
pieprz ziarna Galeo- 6 ziarenek
liść laurowy Galeo- 3 listki
1 cebula
sól ok. łyżki
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy miodowej
Kiełbasę wkładamy do gorącej wody z przyprawami i cebulą. Gotujemy ok 8 minut.Po tym czasie wyjmujemy, nacinamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z musztardą, cienko smarujemy kiełbaski, zapiekamy na rumiano. Kiełbaska wychodzi pachnąca i baaardzo smaczna.
Taka jest pyszna, tylko zależy z jakiej firmy.
OdpowiedzUsuńTo akurat coś dla Mojego...
Pozdrawiam !
No tak, biała kiełbasa białej nierówna firma ma znaczenie
UsuńJak ja dawno nie jadłam białej kiełbasy. Twoja pysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńTo nadrabiaj koniecznie
UsuńJaki jest cel w uprzednim gotowaniu zaparzonej a potem zapieczonej kielbasy?
OdpowiedzUsuńMożna by jej nie gotować bo tak jak piszesz - jest parzona, ja jednak robię to aby nadać jej aromatu. Doprawiam po swojemu bo gotowe nie trafiają w mój smak. Jako że tak postępuję zapiekam tylko do zrumienienia aby uzyskać smaczną chrupiącą skórkę.
UsuńPodoba mi się pomysł na dodatek miodu i musztardy do kiełbasy! Zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smacznie, polecam
UsuńPyszna kiełbaska :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńJest na prawde smaczna ;)
UsuńCzęsto zapiekam kiełbasę białą. Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńOj tak, my wszyscy bardzo lubimy
UsuńMniam, pyszne kiełbaski :) miłego dnia Majeczko :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, polecam
Usuńpyszności :) uwielbiam białą kiełbaskę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDobrze zrozumiałam, że jak dam ziele, listek, pieprz i majeranek innej firmy to będzie niesmaczne?
OdpowiedzUsuńNiwe, nie bedzie niesmaczne. Ale ja uzywam przypraw Galeo, bo jak dla mnie są najbardziej aromatyczne
UsuńNie jemy mięsa ale raz do roku białą kiełbaską na święta nie pogardzimy :D A szczególnie taką domowo zrobioną :D
OdpowiedzUsuńDobra biała kiełbbaska jest pyszna
UsuńKocham białą kiełbaskę - a święta idą więc na pewno na Wielkanoc będzie ♥
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam białą kiełbasę, najlepsza jest oczywiście domowa, w takiej marynacie na pewno jest wspaniała.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, polecam
UsuńMój mąż byłby zachwycony. Ja też lubię białą kiełbasę i nie wyobrażam sobie, żeby miało jej zabraknąć na świątecznym stole. Bardzo smakowicie ją przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuńU mnie uwielbiamy wszyscy, i ja i mąz i synowie
UsuńUwielbiam białe kiełbaski, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJA też ;)
Usuń