poniedziałek, 27 marca 2017

AROMATYCZNA MIODOWO MUSZTARDOWA BIAŁA KIEŁBASA

Biała kiełbasa kojarzy się nieodłącznie ze świętami Wielkanocy. Pachnąca, pełna ziół, aromatyczna. Na jej przygotowanie sposobów jest mnóstwo. Staram się urozmaicać jej smak i w każde święta zaskakiwać innym jej smakiem. Przed świętami często eksperymentuję z dodatkami, by powstało coś pysznego! Tak było i tym razem. Mąż i synowie poddani zostali próbie i .. prosili o dokładkę. Kiełbaskę mogę więc polecić, bo na prawdę przepyszna! Tak aromatycznej jeszcze nie jedliście, wszystko za sprawą przypraw Galeo, którymi, aż pachnie w mieszkaniu podczas gotowania. 
Składniki:
biała kiełbasa parzona
ziele angielskie Galeo- 5 sztuk
majeranek Galeo- 2 łyżki
pieprz ziarna Galeo- 6 ziarenek
liść laurowy Galeo- 3 listki
1 cebula
sól ok. łyżki
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy miodowej
Kiełbasę wkładamy do gorącej wody z przyprawami i cebulą. Gotujemy ok 8 minut.Po tym czasie wyjmujemy, nacinamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z musztardą, cienko smarujemy kiełbaski, zapiekamy na rumiano. Kiełbaska wychodzi pachnąca i baaardzo smaczna. 


29 komentarzy:

  1. Taka jest pyszna, tylko zależy z jakiej firmy.
    To akurat coś dla Mojego...
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, biała kiełbasa białej nierówna firma ma znaczenie

      Usuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam białej kiełbasy. Twoja pysznie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki jest cel w uprzednim gotowaniu zaparzonej a potem zapieczonej kielbasy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można by jej nie gotować bo tak jak piszesz - jest parzona, ja jednak robię to aby nadać jej aromatu. Doprawiam po swojemu bo gotowe nie trafiają w mój smak. Jako że tak postępuję zapiekam tylko do zrumienienia aby uzyskać smaczną chrupiącą skórkę.

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł na dodatek miodu i musztardy do kiełbasy! Zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna propozycja :-) Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często zapiekam kiełbasę białą. Jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, pyszne kiełbaski :) miłego dnia Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności :) uwielbiam białą kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze zrozumiałam, że jak dam ziele, listek, pieprz i majeranek innej firmy to będzie niesmaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niwe, nie bedzie niesmaczne. Ale ja uzywam przypraw Galeo, bo jak dla mnie są najbardziej aromatyczne

      Usuń
  10. Nie jemy mięsa ale raz do roku białą kiełbaską na święta nie pogardzimy :D A szczególnie taką domowo zrobioną :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham białą kiełbaskę - a święta idą więc na pewno na Wielkanoc będzie ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam białą kiełbasę, najlepsza jest oczywiście domowa, w takiej marynacie na pewno jest wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż byłby zachwycony. Ja też lubię białą kiełbasę i nie wyobrażam sobie, żeby miało jej zabraknąć na świątecznym stole. Bardzo smakowicie ją przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam białe kiełbaski, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń