czwartek, 2 marca 2017

CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA

Dziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa. 
Składniki:
40 dag maki pszennej  t-750 do wyrobu chleba Młynomag
400 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/8 kostki drożdży- kostka 100 g
oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem.  Drożdże pokruszyć do wody, wymieszać,dodać do mąki. Łyżką drewnianą dobrze wymieszać całe ciasto. Przykryć i odstawić na noc w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto położyć na stolnicy z mąką, delikatnie oprószyć mąką i uformować w kulę ,położyć w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie rozgrzewamy piekarnik, ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, z wierzchu można ciasto wyrównać dłońmi zwilżonymi oliwą z oliwek. Przykryty chleb pieczemy ok 35 minut w 190 st, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż chlebek ładnie się zrumieni. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu chleba.

34 komentarze:

  1. Z takim chlebem żadne kupne pieczywo nie wygra <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda i ta skórka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna mąka ! Cudowny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy najlepszy i ten zapach :) muszę coś upiec w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny:))) zbierasz zamówienia? :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy chlebek jest rewelacyjny :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie a mąka potwierdzam najlepsza !

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę go zrobić tylko nie mam takiej mąki , ech...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze zamienic na inną pszenna do chleba

      Usuń
  9. Wieki nie jadłam domowego chlebka , wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez wyrabiania, a wyrósł że ho ho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm aż mam ochotę na cały bochenek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z domowym masełkiem mozna zjesć nie wiadomo kiedy ;)

      Usuń
  12. Ale fajna mąka. Mało pracy a jaki efekt. Pieczywo domowe nie ma sobie równych. Twój chlebuś jak marzenie i jak pięknie upieczony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki chleb bez wyrabiania jest dla kazdego, robi sie praktycznie sam

      Usuń
  13. Proszę mnie nie kusić takim pysznym pieczywem, bo ja muszę ograniczać drożdże i pszenicę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, mozesz zamienic i upiec chelbek taki jak możesz jeśc

      Usuń
  14. Bardzo ładny chleb wyszedł, aż dziw, że to bez wyrabiania. Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis! Bardzo lubię domowy chleb tylko zawsze zniechęca mnie to wyrabianie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu wyrabiac nie trzeba, udaje sie bez tego

      Usuń