Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej
30 dag wątróbki wieprzowej
50 dag boczku wieprzowego
4 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
1 jajko
2 bułki czerstwe
sól pieprz
pęczek natki pietruszki
liście laurowe- 5 sztuk
ziele ang- 6 ziaren
pieprz ziarnisty- 6 sztuk
1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso
Wykonanie:
Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubita wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.
Świetny przepis, takiego właśnie szukałam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo :-)
Polecam !
Usuńna pasztet zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńJa na taki domowy też ;)
UsuńPyszny pasztet i masz rację nie ma jak domowy:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńNa taki pasztet miałabym ochotę. :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję, szczerze polecam, jest bardzo dobry
Usuńaż mam ochotę coś zjeść ;D
OdpowiedzUsuńPasztecik wygląda bosko, już mi ślinka na niego cieknie :D
OdpowiedzUsuńJest na prawde dobry, to fakt
UsuńUwielbiam takie pasztety, pysznie!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDomowe pasztety to jedyne pasztety, które dam radę zjeść :-) pycha :-)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com/
To skoro lubisz, to polecam tym bardziej
UsuńSmaczny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo dobry
UsuńWspaniały pasztecik kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję Marzenko
Usuńtaki domowy pasztecik nie ma sobie równych :D
OdpowiedzUsuńrobiłam już kilka, ale kurczę coś ich smak do mnie nie przemawia..
OdpowiedzUsuńMoże z tym przepisem się przekonam? :)
Wyprobuj wiec, a moze przeszkadza Ci dodatek watróbki, możesz ja pominąć
UsuńPyszny pasztecik Martuniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPodejmę wyzwanie, bo pasztetu nie jadłam od lat, a na te kupne nie mam ochoty.
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty
UsuńMasz rację, domowe pasztety są najlepsze. Nic nie umywa się do takich zrobionych w domu. No i można poprzez dodatki pokombinować ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zmieniajc dodatki zmieniamy smak całego pasztetu
Usuńoj tak nie ma to jak domowe, ja uwielbiam z królika :)
OdpowiedzUsuńMniam..narobiłas mi smaka
UsuńSuper przepis, wlasnie szukalam jakiegos przepisu na pasztet, Twoj jest znakomity, wykorzystam go przy najblizszej okazji.
OdpowiedzUsuńDziekuje za swietny przepis, Marto i serdecznie Cie pozdrawiam:-)
Spisalam sobie teraz przepis, Marto i chcialam spytac, czy 1 jajko to nie zamalo jak na taka ilosc miesa?. Dalej piszesz, aby dodac piane z bialek, wiec teraz nie wiem ile jajek dodac lub z ilu bialek zrobic piane?
OdpowiedzUsuńZ gory dziekuje za odpowiedz:-)
Ja daję jedno i wystarcza, pasztet jest kremowy fajnie sie kroi
Usuńkyrie 7 shoes
OdpowiedzUsuńkyrie 7
paul george shoes
steph curry shoes
supreme new york
steph curry shoes
pandora charms
cheap jordans
kenzo clothing
supreme outlet