sobota, 11 marca 2017

PASZTET WIEPRZOWY PIETRUSZKOWY

Uwielbiam domowe pasztety. Te kupne nijak się mają do tych które przygotujemy w domu. Warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, by później cieszyć się ich smakiem. Do tego pasztetu dałam sporą ilość natki pietruszki, która fajnie podkręciła jego smak. 

Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej
30 dag wątróbki wieprzowej
50 dag boczku wieprzowego
4 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
1 jajko
2 bułki czerstwe
sól pieprz
pęczek natki pietruszki
liście laurowe- 5 sztuk
ziele ang- 6 ziaren
pieprz ziarnisty- 6 sztuk
1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso

Wykonanie:
Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubita wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do  foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.

38 komentarzy:

  1. Świetny przepis, takiego właśnie szukałam...
    Pozdrawiam weekendowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pasztet zawsze mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pasztet i masz rację nie ma jak domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki pasztet miałabym ochotę. :-) Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasztecik wygląda bosko, już mi ślinka na niego cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pasztety, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pasztety to jedyne pasztety, które dam radę zjeść :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię :)

    http://sk-artist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. taki domowy pasztecik nie ma sobie równych :D

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam już kilka, ale kurczę coś ich smak do mnie nie przemawia..
    Może z tym przepisem się przekonam? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyprobuj wiec, a moze przeszkadza Ci dodatek watróbki, możesz ja pominąć

      Usuń
  11. Podejmę wyzwanie, bo pasztetu nie jadłam od lat, a na te kupne nie mam ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz rację, domowe pasztety są najlepsze. Nic nie umywa się do takich zrobionych w domu. No i można poprzez dodatki pokombinować ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, zmieniajc dodatki zmieniamy smak całego pasztetu

      Usuń
  13. oj tak nie ma to jak domowe, ja uwielbiam z królika :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, wlasnie szukalam jakiegos przepisu na pasztet, Twoj jest znakomity, wykorzystam go przy najblizszej okazji.
    Dziekuje za swietny przepis, Marto i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spisalam sobie teraz przepis, Marto i chcialam spytac, czy 1 jajko to nie zamalo jak na taka ilosc miesa?. Dalej piszesz, aby dodac piane z bialek, wiec teraz nie wiem ile jajek dodac lub z ilu bialek zrobic piane?
    Z gory dziekuje za odpowiedz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję jedno i wystarcza, pasztet jest kremowy fajnie sie kroi

      Usuń