poniedziałek, 1 lipca 2019

OGÓRKI MAŁOSOLNE JAK U BABCI

Zaczynamy sezon ogórkowy. Małosolniaczki uwielbiam. I wstyd się przyznać, bo w tym roku sama nastawiłam je dopiero po raz pierwszy, zawsze każdego roku już na początku maja musiały być. No ale..co się odwlecze..to nie uciecze. 
Mam już i ja :)  Już następnego dnia po nastawieniu próbuję, choć najlepsze 2-3 dnia. 
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
liść wiśni - 2 sztuki
korzeń chrzanu- ok 2 cm
liść chrzanu
4 ząbki czosnku
5 baldachimów kopru
1 litr wody
1 łyżka kamiennej soli
Wykonanie:
W dużym słoju układamy pomyte ogórki, z poobcinanymi końcówkami. Pomiędzy ogórkami układamy poprzecinane ząbki czosnku, chrzan, koper. Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki. Odstawiamy w zacienionym miejscu na ok 2-3 dni. Ja lubię próbować ogóreczki już następnego dnia 

5 komentarzy:

  1. j w takie rzeczy się nie bawię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czy woda ma być przegotowana czy nie? Zimna czy ciepła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przepisie temp pokojowa, nieprzegotowywana

      Usuń
  3. Jak ładnie się prezentują w tym naczyniu :) Ja robiłam ostatnio rzodkiewki kiszone i marynowane, a w ten weekend ogórki kiszone :)

    OdpowiedzUsuń