Na półce w spiżarni obowiązkowo zimą muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiadu
Składniki:
4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) :
12 szklanek wody
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
3 łyżki soli
na każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
15 łyżek oleju- po łyżce na każdy słoik
Wykonanie:
Paprykę kroimy na paski. Sparzamy. Układamy blisko w słoiku. Do kazdego
słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól - zagotowujemy.
Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Na wierzch do każdego słoika
dajemy łyżkę oleju. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od
zagotowania wody
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie zalewę. Tylko przyprawy dodaję do garnka, w słoiku mi przeszkadzają. Paprykę daję surową, bo nie chce mi się bawić. Jest pyszna! A i do każdego słoika daję ząbek czosnku.
OdpowiedzUsuńmasz fajne zapasy na zimę, też robię paprykę
OdpowiedzUsuńSuper papryczka, poproszę jeden słoiczek:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię papryczę :-) zimą super pasuje do sałatek :-) mam zapas od mojej babci, która co roku robi jej olbrzymie ilości :-)
OdpowiedzUsuńu mnie też obowiązkowo papryka marynowana gości w spiżarni na półce :)
OdpowiedzUsuńTez lubię takie kolorowe przetwory na zimową porę idealne . Rozświetlą danie .
OdpowiedzUsuń