Składniki:
1,5 kg grzybów leśnych
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
mały słoiczek koncentratu
sól,pieprz-do smaku
olej do duszenia
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
mały słoiczek koncentratu
sól,pieprz-do smaku
olej do duszenia
Wykonanie:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach. Marchew starkowac na tarce buraczanej,cebulę pokroic w grubą kostkę,dusić na oleju ok.10 minut.Na drugiej patelni poddusić zmielone grzyby ok.10 minut.Dodać marchew,cebulę,koncentrat pomidorowy.Przyprawić wg uznania solą i pieprzem.Powkładać do słoikczków,wekować 15 minut na wolnym ogniu.
Bardzo ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńmęza w sobotę posyłam na grzyby i działamy ;) super
OdpowiedzUsuńNapewno bedziesz zachwycona przepisem :0 pycha
Usuńwygląda to ciekawie i fajny sposób na wykorzystanie i zagospodarowanie zbiorów :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńSzybkie danie a jakie smaczne :) .
OdpowiedzUsuńA ja miałam w tamtym roku problem. Kilka słoików musiałam wyrzucić, bo po otworzeniu grzyby były jakby skwaśniałe. Nie wiem czego to wina, czy zakrętka słabo złapała, czy źle się zawekowały. Dorzuciłam kilka przypraw, typu bazylia, oregano, majeranek, ale to chyba raczej nie w tym problem.
OdpowiedzUsuń