Składniki:
1kg surowego dość tłustego boczku
pół pętka kiełbasy np podwawelskiej
1 duża cebula
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
majeranek Kamis
Wykonanie:
Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki.
Mniam! I do tego ogórek kiszony i można się zapomnieć!
OdpowiedzUsuńLubię domowy smalczyk, ostatnio dodałam do niego suszone pomidory. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńMmmm... pysznie dziś u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńdomowy smalczyk jest bardzo dobry, też robię w domku :)
OdpowiedzUsuń