Grzybów w brud i tych jesiennych typowo i kurek, wiec warto je zamknąć w słoiczki na zimę. Taka zalewa pasuje do wszystkich grzybków
Składniki:
kurki ok 2 kg
łyżka octu
łyżka soli
zalewa:
3,5 szkl wody
1 szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
na każdy słoiczek 330 ml: 2 ziarenka ziela ang, 1 liść laurowy
Wykonanie:
Grzybki czyscimy, myjemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem łyzki octu i
łyzki soli. Gotujemy ok 10 minut od zagotowania, odcedzamy, studzimy.
Grzybki układamy do sloików na 3/4 wysokości słoika.Wrzucamy lisc
laurowy i ziela. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki
zalewy.Gorącą
zalewamy grzyby,odwracamy słiki do góry dnem zeby sie pozamykały.
Bardzo fajny przepisik. Grzybów nigdy nie marynowałam, chyba nadeszła chwila, żeby się przełamać i zakupić kurki :)
OdpowiedzUsuńZabieram słoiczek, u mnie grzybów bardzo mało niestety. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńU mnie jak na złość w tym roku ani jednego grzyba jestem normalnie zawiedziona :( Za to ty masz fajne zbiory :)
OdpowiedzUsuńmarynowane grzybki sa bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń