niedziela, 12 października 2014

GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam
Składniki:
1 głowka kapusty 
pól kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
3 plastry suszonych pomidorów
łyżeczka bazylii
ząbek czosnku
sól , pieprz
sos:
bulion warzywny 2,5 l
1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia
gotowy, można też zrobić samemu
3 marchwie
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy
w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem ok 20 minut

7 komentarzy:

  1. Kocham gołąbki i teraz to już bezapelacyjnie muszę je zrobić po raz kolejny.
    One się znudzić nie mogą! :) (ale z suszonymi pomidorkami jeszcze nie próbowałam, za to z suszonych pomidorów robiłam pierogi - są u na blogu).

    Zapraszam do nas, do matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, lubię takie modyfikacje smakowe. A gołąbki wprost uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam gołąbków ani nie robiłam , a twoje wyglądają tak apetycznie , że chyba się skusze .

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to najbardziej lubię tą kapustę i sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam gołąbki, a te wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń