wtorek, 14 października 2014

KUSKUS Z WARZYWAMI I PIERSIĄ KURCZAKA

W moim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus.
Składniki:
300g kuskusu garśc fasolki szparagowej garść zielonego groszku szklanka marchewki pokrojonej w kostkę szklanka bulionu 4 różyczki brokuła 1/2 kg piersi z kurczaka śmietana 12% szklanka sól,pieprz kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy, czekamy aż napęczniej. Dodajemy na patelnię do kurczaka. Warzywa zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. wrzucamy na patelnię( oprócz brokuła- brokuła rozgniatami widelcem na drobno), dolewamy bulion. Doprawiamy , dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Rozgniecionego brokuła łączymy ze śmietaną, wlewamy na patelnię, posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy.

7 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam kaszę. A kuskus jest bardzo fajną kaszą do dań. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez używam kaszki kuskus do dań uważam , że naprawdę jest smaczna i można ciekawe rzeczy z nią zrobić .

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kaszą i kurczakiem to istna pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I odwieczny dylemat....kuskus to kasza czy makaron? Jakby tego nie nazwać i do czego nie zakwalifikować jest smaczny i zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. kuskus jest jedną z moich ulubionych kasz :)

    OdpowiedzUsuń