sobota, 30 stycznia 2016

CHILI CON CARNE

Idealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie na obiad ;) Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie
 Składniki:
70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
50 dag pomidorów krojonych z puszki
pół papryczki chili
1 papryka czerwona
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól,pieprz, zioła prowansalskie
1 łyżeczka cukru
2 placki tortilli
Wykonanie:
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Na patelnię wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy. Dusić razem ok 15 minut, po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę z puszki oraz dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę zwykłą i chili.Dusić jeszcze ok 5 minut. Tortillę opiec na patelni lub nad
palnikiem ( ładnie i szybko stanie się chrupka). Połamać na kawałeczki. Do miseczek wkładać porcję dania, podawać z kawałkami tortilli.  
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

24 komentarze:

  1. świetnie wygląda, robiłam podobnie ale zawsze podawałam z ryżem, fajny pomysł z podaniem z dodatkiem tortilli

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tortillą jeszcze nigdy nie jadłam. Myślę, że przeszłoby u mnie takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie treściwe obiady to my naprawdę bardzo lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie jadłam tego pysznego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj bardzo lubię takie dania! Pyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie robiłam i nie jadłam chili con carne, nie wiem czy mój brzuch by dał rade, ale męża pewnie tak ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki meksyk na talerzu to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu to danie to prawdziwy hit :) Bardzo lubimy

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie dania są syte ;)

    OdpowiedzUsuń