Składniki:
1,5 kg schabu sól,pieprz
olej Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Pyszny schabik :)
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu
Usuńsmaczny obiadek, a takiego sosu jeszcze nie jadłam, danie musi być pyszne
OdpowiedzUsuńWypróbuj, do delikatnego schabu pasuje idealnie
Usuńdomowa wędlina najlepsza!
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńLubię potrawy, które robią się same ;) Myślę, że i mojemu narzeczonemu, wielkiemu miłośnikowi schabu by zasmakowało.
OdpowiedzUsuńNa pewno ;) mężczyźni lubią takie smaki ;)
UsuńBardzo fajna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko
UsuńTeż fajne na kanapkę :D
OdpowiedzUsuńMożna i tak, czemu nie
UsuńLubię gdy na obiad niedzielny i nie tylko można zrobić coś innego niż tradycyjny kotlet schabowy.A ten Schab wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTrzeba urozmaicać,żeby nudno nie było ;)
Usuń