wtorek, 5 stycznia 2016

SCHAB STARZONY / DŁUGODOJRZEWAJĄCY

Domowe wędliny są najsmaczniejsze. Oprócz tych pieczonych czy wędzonych lubimy także podsuszane czyli starzone wędliny. Często je przyrządzamy w sezonie grzewczym, gdyż wtedy są odpowiednie warunki do ich przygotowania
Składniki:
1,5 kg schabu
4 ząbki czosnku
1 op. ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżka pieprzu naturalnego
1 szkl soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli peklowej
folia aluminiowa
Wykonanie: 
Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu np przy grzejniku albo piecu, żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawinięte w folię aluminiową. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, myślałam że trzeba więcej czasu na to;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować genialnie, choć nigdy nie miałyśmy okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda mięsa nie jadam, ale wygląda to pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy, suszony schab musi smakować świetnie! Ja jeszcze w domu nie robiłam, przymierzam się do tego i może jeszcze zdążę w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega apetyczny, Majeczko, ale nie miałabym tyle cierpliwości by poczekać aż dojrzeje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba powiesić i zapomnieć...potem już tylko kroić i jeść

      Usuń
  6. Wspaniała wędlina. To coś dla mojego M. Nie ma to jak domowa wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis,schab bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis,wędlina pyszna.Zrobiłam,wczoraj próbowałam. Mam nadzieję że na święta zaskoczę bliskich.Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń