piątek, 2 września 2016

JAGODY W SYROPIE

Smak lata zamknięty na zimę w słoiczkach to zdecydowanie smak owoców. Zima będzie jak znalazł. W tym roku jagody obrodziły, grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie
Składniki:
1 kg jagód
0,7 dag cukru
Wykonanie:
Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy 10-15 minut od zawrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, studzimy.

19 komentarzy:

  1. Fajna, prosta receptura :-) Moja babcia też w ten sposób je przygotowywała:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super jagódki do deserów na zimę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałas mi. Zawsze miałam na zimę zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze smakowicie mm ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Buuu a my sobie zapasów jagód nie zrobiłyśmy :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tak przyrządzone jagody - moja babcia kiedyś tak robiła. To jest smak dzieciństwa - zimą jagody na plackach na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama takie robiła. Uwielbiałam je :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też takie robię na zimę.Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym roku jagód nie uświadczyłam :/ Nadrobię w przyszłym i może zrobię sobie takie słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słoiki z jagodami u mnie muszą być. Obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie owoce w zimie to dopiero smakują! Pyszności :) Niezastąpione do wielu rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też takie robię :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię identycznie :)
    Zimą jak znalazł, pyszne jagody do deserów i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze, takie jak robiła moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam tak przygotowane jagody. Idealne na zime

    OdpowiedzUsuń