Składniki:
1 kg jagód
0,7 dag cukru
Wykonanie:
Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy 10-15 minut od zawrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, studzimy.
Fajna, prosta receptura :-) Moja babcia też w ten sposób je przygotowywała:-)
OdpowiedzUsuńsuper jagódki do deserów na zimę;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałas mi. Zawsze miałam na zimę zapasy :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze smakowicie mm ;P
OdpowiedzUsuńBuuu a my sobie zapasów jagód nie zrobiłyśmy :/
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przyrządzone jagody - moja babcia kiedyś tak robiła. To jest smak dzieciństwa - zimą jagody na plackach na kolację :)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robiła. Uwielbiałam je :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńJa też takie robię na zimę.Pyszne
OdpowiedzUsuńW tym roku jagód nie uświadczyłam :/ Nadrobię w przyszłym i może zrobię sobie takie słoiczki :)
OdpowiedzUsuńSłoiki z jagodami u mnie muszą być. Obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńTakie owoce w zimie to dopiero smakują! Pyszności :) Niezastąpione do wielu rzeczy :)
OdpowiedzUsuńmoja mam robi identyczne :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńTo musi być obłęd :D
OdpowiedzUsuńteż takie robię :) pyszne
OdpowiedzUsuńRobię identycznie :)
OdpowiedzUsuńZimą jak znalazł, pyszne jagody do deserów i nie tylko.
Najlepsze, takie jak robiła moja mama :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowane jagody. Idealne na zime
OdpowiedzUsuń