środa, 7 września 2016

CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA

Wszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) 

Składniki:
3 kg węgierek
1,2 kg cukru
4 łyżki cukru waniliowego
8-10  łyżek kakao
Wykonanie:
Wydrążone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier do powstałego musu i gotujemy ok. 2,5 godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy. 

26 komentarzy:

  1. Pyszne na kanapki i do naleśników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Też taką robię. Twoja nutella wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też taką robię, jest bardzo pyszna, do ciast szczególnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie szukałam przepisu na czekośliwkę ,zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłyśmy czekośliwkę w ubiegłym roku i zjadłyśmy z chęcią ale jednak zbyt bardzo kochamy typowe gęste powidła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis, chociaż u nas nutella nie jest lubiana :) No, ale to przecież nie nutella, tylko śliweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nigdy jej nie jadłam... muszę w końcu wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam i zawsze robię duży zapas :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja się właśnie przymierzam do zrobienie tej pysznej domowej nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki to świetny pomysł - skorzystam - zostałam właśnie z dużym zapasem śliwek! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka! Właśnie mi uświadomiłaś, że jeszcze jej w tym roku nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń