wtorek, 13 września 2016

BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Śliwki obrodziły...Aż żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca)  dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz
Składniki:
kostka margaryny
5 jajek
1 i 3/4 szklanki  mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
kruszonka:
80 g masła
80 g cukru
110 g mąki
1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Pieczemy ok godziny w 160 st
Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w CUKIETERIA.

40 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie a w dodatku jest błyskawiczny to juz pełnia szczęścia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubie takie które szybko się robią

      Usuń
  2. od kilku dni chodzi za mną ciasto ze śliwkami... muszę w końcu ruszyć 4 litery :D

    OdpowiedzUsuń
  3. i ta kruszonka, poezja po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta. Prostota i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypieczone śliweczki na takim placku są boskie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wygląda,chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę kawałeczek tego pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak w tym roku wysyp śliwek... ciacho pycha porywam kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdy patrzę na te zdjęcia to czuję zapach tego cudownego ciasta na odległość :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie błyskawiczne przepisy! :) Fajne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kruszonka, śliwki... czegoż chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze kubek mleka do tego..i jest bosko ;)

      Usuń
  12. Mniam! Dziś robiłam drożdżowe ze śliwkami. Masz rację, żal nie upiec jakiegoś ciacha z nimi :) Twoje prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz upieczemy póki śliwki są 😊 trzeba korzystać

      Usuń
  13. Wrzesień to niewątpliwie najlepsza pora na ciasta ze śliwkami - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne ciacho, skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Placek ze śliwkami to zdecydowanie ciasto, które należy zrobić. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepsze takie ciasto z sezonowymi owocami :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pewnie ze tak. Po mrożonki będziemy sięgać zimą 😊

    OdpowiedzUsuń