Śliwki obrodziły...Aż żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca) dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz
Składniki:
kostka margaryny
5 jajek
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
kruszonka:
80 g masła
80 g cukru
110 g mąki
1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Pieczemy ok godziny w 160 st
Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w CUKIETERIA.
Wygląda smakowicie a w dodatku jest błyskawiczny to juz pełnia szczęścia :D
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubie takie które szybko się robią
Usuńod kilku dni chodzi za mną ciasto ze śliwkami... muszę w końcu ruszyć 4 litery :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo jest pysznie
Usuńi ta kruszonka, poezja po prostu :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńUwielbiam takie ciasta. Prostota i smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo proste i bardzo smaczne
UsuńPrzypieczone śliweczki na takim placku są boskie <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszne ciacho Majeczko :)
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńsmakowicie wygląda,chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, proste a bardzo smaczne
UsuńPoproszę kawałeczek tego pysznego ciasta:)
OdpowiedzUsuńIzo, zapraszam nawet na dwa ;)
Usuńo tak w tym roku wysyp śliwek... ciacho pycha porywam kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńWarto więc z tego korzystać i wypiekać
UsuńGdy patrzę na te zdjęcia to czuję zapach tego cudownego ciasta na odległość :-)
OdpowiedzUsuńPachniało na odległość- to prawda :)
UsuńLubię takie błyskawiczne przepisy! :) Fajne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńkruszonka, śliwki... czegoż chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuńJeszcze kubek mleka do tego..i jest bosko ;)
UsuńMniam! Dziś robiłam drożdżowe ze śliwkami. Masz rację, żal nie upiec jakiegoś ciacha z nimi :) Twoje prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz upieczemy póki śliwki są 😊 trzeba korzystać
UsuńWrzesień to niewątpliwie najlepsza pora na ciasta ze śliwkami - mniam :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ;)
UsuńŚwietne ciacho, skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam nawet na dwa 😊
UsuńPlacek ze śliwkami to zdecydowanie ciasto, które należy zrobić. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie 😉
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńOj tak 😊 bardzo dobre
UsuńMniam jak wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej 😊
UsuńStworzyłaś pyszny smakołyk :)
OdpowiedzUsuń😘
UsuńNajlepsze takie ciasto z sezonowymi owocami :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPewnie ze tak. Po mrożonki będziemy sięgać zimą 😊
OdpowiedzUsuń