środa, 19 kwietnia 2017

AKSAMITNY SERNIK NA HERBATNIKACH

Zawsze jest pora na dobry sernik, czy to święta czy po świętach, zawsze smakuje tak samo dobrze. A ten wychodzi zawsze, jest delikatny,wilgotny i puszysty...palce lizać!
Składniki:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
 6 jajek 
1,5 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 
1 kostka masła
1 budyń waniliowy 
2 łyżki mąki - u mnie pszenna warmińska MŁYNOMAG
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mleka 
opakowanie herbatników petit beurre CUKRY NYSKIE
polewa czekoladowa
na wierzch wiórki czekoladowe- u mnie w 3 smakach
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie polewamy polewą, posypujemy wiórkami czekoladowymi. 

34 komentarze:

  1. Pięknie brzmi wygląda i pewnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny, uwielbiam serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie i te wiosenne kwiatuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały sernik i jak ładnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, na dobry sernik zawsze jest odpowiednia pora. Twój wygląda genialnie, jakby miał się rozpłynąć w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest tak delikatny ze aż rozpływa się w buzi

      Usuń
  6. Sernika nigdy nie mam dosyć :) Smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zgadzam się z Tobą sernik jest zawsze mile widziany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, też sernika nigdy nie odmówię :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Żadnym sernikiem nie pogardzimy a tym to już na pewno nie! :D

    OdpowiedzUsuń