niedziela, 2 kwietnia 2017

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM

Maleńkie babeczki, a tyle radości... Dzieciakom, aż śmieją się buźki na widok tych kolorowych wypieków na jeden kęs. Z pysznym kremem śmietanowym na wierzchu i kolorowymi jajeczkami będą miłym akcentem na Wielkanocnym stole. Wypróbujecie?
Składniki:
1 szkl cukru
25 dag mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
op.cukru waniliowego
1/4 kostki margaryny
szklanka maślanki
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
masa:
500 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
cukier puder
dodatkowo:
kolorowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie:
*Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie  zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po
 łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczoną wystudzoną margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. 
*Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
* Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami. 

36 komentarzy:

  1. Smaczne i bardzo fajne babeczki wielkanocne :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jakie pyszne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale one pyszniutko wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością dla dzieci takie wypieki będą powodowały istną frajdę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie udekorowane. Bardzo lubię muffiny. U mnie w weekend też były cytrynowe. Ale nie takie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby były pyszne, to nieważne jak wyglądają

      Usuń
  6. Śliczne babeczki :D Śliczne te jajeczka jakoś szukałam i takich lub podobnych nie mogę znaleźć nigdzie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupowąłam w pss na wage, ale milka ma takie w opakowaniach, można znalesc z rossmanie

      Usuń
  7. Urocze i na pewno przepyszne <3 Na jednej by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń