poniedziałek, 10 kwietnia 2017

BIAŁA KIEŁBASA NA KISZONEJ KAPUŚCIE

Biała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić.
Składniki:
3 kawałki białej kiełbasy
30 dag kiszonej kapusty
0,5 l jasnego piwa
1 duża cebula
ziele ang
liść laurowy
majeranek
pieprz
szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Białą kiełbasę gotujemy ok 15 minut w piwie z dodatkiem łyżki majeranku. Po tym czasie kiełbasę nacinamy, zrumieniamy na małej ilości oleju, trzymamy w cieple. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą kapustę, podsmażamy razem 5 minut, po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Po tym czasie na talerz wykładamy kapustę, wykładamy kiełbaski. 

16 komentarzy:

  1. Biała kiełbasa bardzo pasuje do kiszonej kapusty, smaki dobrze się komponują ...
    Pozdrawiam wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię białą kiełbaskę na kapuście kiszonej, a wieki już nie jadłam. Będę musiała nadrobić zaległości, bo mi smaka narobiłaś :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz w roku jemy białą kiełbasę (w ogóle raz w roku jemy kiełbasę :P) i to właśnie będzie za tydzień xD Taką to już w ogóle by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajowy pomysł z tą kapustą, ja uwielbiam białą kiełabskę i zdarza mi się ją jeść częściej niż tylko raz do roku więc postaram się zapamiętać przepis i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, na to danie nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie biała kiełbasa tylko w żurku,ja go nie jem,więc biała mi się nie trafia. Ale może zrobię sobie taką? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna wersja białej kapusty. Lubię takie dosmaczone kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń