sobota, 13 maja 2017

PULPECIKI PAPRYKOWE W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

Obiady. Ileż to razy zastanawiamy się, co na nie przygotować, by znów nie było to samo, by znów nie było nudno, no i żeby dzieciaki chętnie zjadły. Co na obiad?- to chyba najczęściej zadawane sobie pytanie przy śniadaniu :) Bynajmniej ja tak mam, lubię już rano wiedzieć co będzie na obiadek. Dziś więc, proponuje pyszne pulpeciki z papryką, mówię Wam, że są przepyszne.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego np z łopatki
2 marchewki
1 cebula
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
mały pęczek natki pietruszki
sól,pieprz
słodka mielona papryka
1 sucha bułka
mąka do obtoczenia
sos:
1,5 szkl bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela ang
pół szklanki śmietany
3 łyżki mąki
sól,pieprz
6 gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą, namoczoną wcześniej bułkę. Dodajemy też marchewkę i papryki które wcześniej tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Siekamy drobno cebulkę, dodajemy również do mięsa. Tak samo drobno siekamy natke pietruszki, którą też dajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Masę mięsną dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mącę. 
W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy listki, ziarna ziela ang, posiekana natkę. Na wrzący bulion wrzucamy pulpeciki. Od wypłynięcia gotujemy ok 12 minut. Po tym czasie do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy trochę wody, rozrabiamy żeby nie było grudek, dodajemy śmietanę, dobrze mieszamy, następnie dodajemy ok pól szklanki gorącego wywaru, mieszamy. Całość wlewamy do garnka gdzie gotują się pulpeciki, mieszamy, zagotowujemy. Sos ładnie zgęstnieje.

21 komentarzy:

  1. Pewnie mnie by też takie smakowały :-)
    Pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham pulpeciki, ciekawa wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają te pulpeciki :) Bardzo fajna propozycja na smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie takie obiadki, a po drugie szybko się robią

      Usuń
  4. fajne urozmaicenie codziennych obiadów :) i nawet można zabrać w pojemniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zawsze dobrze smakuja, nawet odgrzewane

      Usuń
  5. U mnie tez wiecznie takie dylematy obiadowe :-) a te pulpeciki muszą smakować genialnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co na obiad? pytanie dręczące od rana ;0

      Usuń
  6. Bardzo lubię pulpeciki, a takie na pewno zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam takich. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam...pyszne te Twoje pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały pomysł na pyszny obiad. Do tego kasza.... i już można się zatracić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku zakochałam się w tym daniu! Muszę koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń