poniedziałek, 1 maja 2017

RURKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM OLEJU, NADZIEWANE RICOTTĄ

No i mamy maj...Zazieleniło się wkoło pięknie, śliwki ukwieciły się pięknym kwieciem..Tylko pogoda coś nie ta. Za mało słonko i troszkę za zimno. Miejmy nadzieje że kolejne dni przyniosą zmianę, upragnione ciepło. A oczekiwanie niech nam umilą te rurki smażone w głębokim oleju.
Składniki:
2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna MŁYNOMAG
4 łyżki cukru
skórka z 1 cytryny
4 łyżki zimnego masła
2 jajka
12 łyżek białego wytrawnego wina
nadzienie:
500 g ricotty
500 ml śmietany 30%
laska wanilii
cukier puder do smaku
dodatkowo:
posiekane orzechy
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii, ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Nadziewamy rurki, końcówki obtaczamy w posiekanych orzechach. 

35 komentarzy:

  1. Taki deser musi być pyszny. Muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne rureczki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, zapisuję w ulubionych...

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie ,wiosna nas torturuje przez ostatnie tygodnie...Te rurki wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, zjadłabym taką rureczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mateczko! Ale te rurki cudownie się prezentują! Zjadłabym i to nie jedną <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba najładniejsze, jakie widziałam. Plus za te orzechy. Bardzo apetyczne rurki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne te rureczki :D Nawet fajnie byłoby je lodami nadziać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. No, to ja poproszę o taką pysznie nadzianą rurkę. Zanim zrobię to mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. go to these guys browse this site visit this page her response hop over to this website go to this website

    OdpowiedzUsuń