niedziela, 28 maja 2017

SERNIK TRUSKAWKOWY POD CHMURKĄ

Pojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil
Składniki:
opakowanie okrągłych biszkoptów
opakowanie herbatników biszkoptowych CUKRY NYSKIE
1 kg sera w wiaderku
3 łyżki żelatyny
3 galaretki
750 ml wrzątku
300 g mascarpone
1 kg truskawek
2 kubki po 330 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
wiórki czekoladowe na wierzch CUKIETERIA
Wykonanie:
*Dno tortownicy o śr 26 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami.
* Żelatynę zalewamy wodą, aby napęczniała. Kiedy tak się stanie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, studzimy. Ser miksujemy z mascarpone, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Wylewamy tak przygotowaną masę serową na biszkopty
* Na masę serową wykładamy warstwę herbatników biszkoptowych.. 
* Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy.
* Połowę truskawek kroimy w kostkę. Wykładamy na biszkopty, wylewamy tężejącą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
*Kremówki ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania. Wykładamy masę na zatężałą galaretkę. Na wierzch układamy połowki truskawek, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia. 

18 komentarzy:

  1. ja od tygodnia codziennie jem miseczkę truskawek, tęskniłam do nich całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczęstuj mnie, proszę... Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie lekkie desery to prawdziwy raj w upalne dni <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny serniczek :) Z ogromna przyjemnością zjadłabym kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. obłęd ! takiego ciacha bym nie odmówiła

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu piękny 😊z chęcią wypróbuję przepis.pozdrawiam serdecznie 💜

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje truskawki już kwitną. Z chęcią przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o raju ale pyszności, na sam widok ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń