Składniki:
opakowanie okrągłych biszkoptów
opakowanie herbatników biszkoptowych CUKRY NYSKIE
1 kg sera w wiaderku
3 galaretki
750 ml wrzątku
300 g mascarpone
1 kg truskawek
2 kubki po 330 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
wiórki czekoladowe na wierzch CUKIETERIA
Wykonanie:
*Dno tortownicy o śr 26 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami.
* Żelatynę zalewamy wodą, aby napęczniała. Kiedy tak się stanie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, studzimy. Ser miksujemy z mascarpone, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Wylewamy tak przygotowaną masę serową na biszkopty
* Na masę serową wykładamy warstwę herbatników biszkoptowych..
* Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy.
* Połowę truskawek kroimy w kostkę. Wykładamy na biszkopty, wylewamy tężejącą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
*Kremówki ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania. Wykładamy masę na zatężałą galaretkę. Na wierzch układamy połowki truskawek, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
ja od tygodnia codziennie jem miseczkę truskawek, tęskniłam do nich całą zimę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, sezon na nie jest za krótki
UsuńPoczęstuj mnie, proszę... Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńTakie lekkie desery to prawdziwy raj w upalne dni <3
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńPrzepiękny serniczek :) Z ogromna przyjemnością zjadłabym kawałek ;)
OdpowiedzUsuńobłęd ! takiego ciacha bym nie odmówiła
OdpowiedzUsuńZ truskawkami ? zawsze ! ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńPo prostu piękny 😊z chęcią wypróbuję przepis.pozdrawiam serdecznie 💜
OdpowiedzUsuńPolecam, na prawde pyszny
UsuńMoje truskawki już kwitną. Z chęcią przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz
Usuńcudnej urody ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńo raju ale pyszności, na sam widok ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń