wtorek, 30 maja 2017

ZUPA KREM Z CUKINII Z BOCZKOWYM CHIPSEM

Uwielbiam lato za wszystkie warzywa z którymi można przygotować niezwykle aromatyczne i pachnące zupy.My bardzo lubimy kremy, do których fajnym dodatkiem będą grzanki, czy tez chipsy np z boczku
Składniki:
70 dag cukinii
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebulka
łyżka masła
kilka plastrów boczku
wywar drobiowy- ok 2-3 szklanek
sól, pieprz
2 ziela ang
listek laurowy
Wykonanie:
Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut. 
Plastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej plastrów cukinii- do dekoracji. Zupę blendujemy. podajemy z chipsami z boczku i plastrami cukinii, posypaną świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii. 

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią :) Zjadłabym taką zupkę z wielka przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim chipsem musi smakować wybitnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chociaż nie lubię zup - kremów to ze względu na ten cukinię którą lubię i ten chips zjadła bym ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zupkę z cukinii. Koniecznie spróbuję z boczkiem. Tak jeszcze nie aromatyzowałam jej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam wiosnę i lato właśnie za to bogactwo owoców i warzyw! Zupa zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też lubię zupy kremy. Fajne, smaczne dodatki czynią takie zupy wyjątkowymi. Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten pyszny chips, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny krem, a chipsy schrupała bym osobno i więcej 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zupki jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna zupa, z chęci bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń