Składniki:
70 dag cukinii
2 marchewki
1 cebulka
łyżka masła
kilka plastrów boczku
wywar drobiowy- ok 2-3 szklanek
sól, pieprz
2 ziela ang
listek laurowy
Wykonanie:
Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut.
Plastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej plastrów cukinii- do dekoracji. Zupę blendujemy. podajemy z chipsami z boczku i plastrami cukinii, posypaną świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii.
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią :) Zjadłabym taką zupkę z wielka przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńZ takim chipsem musi smakować wybitnie :D
OdpowiedzUsuńTen chips dodaje smaczka
UsuńChociaż nie lubię zup - kremów to ze względu na ten cukinię którą lubię i ten chips zjadła bym ;) :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię zupkę z cukinii. Koniecznie spróbuję z boczkiem. Tak jeszcze nie aromatyzowałam jej :)
OdpowiedzUsuńNadaje fajnego smaczku, polecam
UsuńJa też uwielbiam wiosnę i lato właśnie za to bogactwo owoców i warzyw! Zupa zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest bardzo smaczna
UsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJa też lubię zupy kremy. Fajne, smaczne dodatki czynią takie zupy wyjątkowymi. Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu
Usuńten pyszny chips, mniam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszny krem, a chipsy schrupała bym osobno i więcej 😊
OdpowiedzUsuńRazem tez smakują wybornie
Usuńten chips kusi ;) :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakiej zupki jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam , pyszna jest
UsuńFajna zupa, z chęci bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń