czwartek, 28 września 2017

PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I CEBULAMI

Soczyste, zapieczone pałki kurczaka, do tego upieczona papryka, cebula i kawałki czosnku. Idealny jesienny obiad, kiedy to musi być smacznie ale też i kolorowo, gdy tych kolorów brakuje za oknem. 
Składniki:
10 pałek kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
5 małych cebul
7 ząbków czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
olej
Wykonanie:
* Pałki z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką słodka i ostrą. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz.
* Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy. 
* Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, na to układamy pałki,polewamy delikatnie olejem,  zamykamy. Pieczemy ok godziny, co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem. 

30 komentarzy:

  1. Lubię paprykę, gdzie by się jej nie dodało wyjdzie smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pomysł na obiadek :) Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie obiadki są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I do takiego sosiku przydałaby się świeża poznańska pyza :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię mięso drobiowe w sosach z warzywami. To jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze i najszybsze danie to pałki z kurczaka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są do przygotowania na szybko, a są pyszne

      Usuń
  7. Dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo soczyste, zapomnijmy o suchym mięsie drobiowym

      Usuń
  9. ale apetyczny kurczaczek :) lubię w wersji z warzywami pieczony, a czasami nawet dusze :)

    OdpowiedzUsuń