Jesień to pora roku , kiedy na terenach podmokłych pojawia się żurawina. To właśnie ta odmiana jest najlepsza i dużo więcej ma swych dobroczynnych właściwości niż ta z ogrodu. Jest ona nieocenionym źródłem wit c, wpływa korzystnie na drogi moczowe, przez co może być spożywana również profilaktycznie. po co łykać tabletki, skoro można zadbać o siebie za pomocą naturalnych produktów.
Każdego roku zbieramy i zamykamy w słoiki te dary natury, by mieć je zimą w zasięgu ręki.
Składniki:
1 kg żurawiny
1 kg cukru
Wykonanie:
Żurawinę blenderujemy. Dodajemy cukier, miksujemy. Przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy. Nie pasteryzujemy. Stoi kilka lat w piwnicy, nie pleśnieje, musza być tylko dobre nowe słoiki i zakrętki.
To takie proste. A ja nie robiłam żurawiny do słoików. Szkoda. Toż to źródło witamin. Muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, sposób szybki i niezawodny
UsuńUwielbiam żurawinę i chętnie dodaję ją do różnych dań. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTaka żurawinę Moja babcia zbierała na bagnach i w sobie wiadomych miejscach, pycha...
OdpowiedzUsuńMy też zbieramy na bagnach, dużo lepsza taka niż ogrodowa
UsuńMiałam w ogródku żurawinę, lecz wyginęła nam.
OdpowiedzUsuń:(
UsuńCudo :) Ja zrobiłam z derenia w tym roku :)
OdpowiedzUsuńOj, też musi być pysznie
Usuńszczerze,to nie przepadam za żurawiną,ale za to chłopaki uwielbiają
OdpowiedzUsuńTo może taką zrobić
UsuńAleż to proste, muszę spróbować ☺
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńSamo dobro :)
OdpowiedzUsuńOj tak, same dobroci
UsuńŻurawina jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńŻurawinę jadam tylko w postaci suszonej, ale taka w słoiczku też musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej żurawiny nie jadłyśmy, ciekawe jesteśmy jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńWitaj Marto!
OdpowiedzUsuńI ja zamykam w słoikach wiele smakołyków na zimę, bo swoje najlepsze- na zdrowie:)
Jestem tutaj po raz pierwszy, ale nie ostatni.
Pozdrawiam milutko:)
Również pozdrawiam, domowe najlepsze
Usuń