poniedziałek, 18 września 2017

ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE WORCESTER

Znów pada...no powiedzieć można nawet, że leje. Pogoda okropna, szaro, ponuro, zimno. W takie dni i obiad musi być treściwszy i koniecznie na ciepło. Polecam tak przygotowane żeberka. Świetne są również na zimno. 
Składniki:
1 kg żeberek ekstra mięsnych
sól, pieprz
marynata;
8 łyżek miodu
2 łyżki przyprawy Worcester
4 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki musztardy
8 łyżek keczupy pikantnego
Żeberka posypujemy sola i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żeberka obtaczamy w mary
nacie, odstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st przez godzinę. 

22 komentarze:

  1. moja druga połówka byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj leje i nie zamierza przestać! żeberka kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie żeberka :) Smakują wyśmienicie. Choć ja troszkę inaczej je robię :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje sposoby, każdy je robi na swój sposób wyśmienicie

      Usuń
  5. Na taki obiadek jestem chętna :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie na ich widok :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mężowe byłoby wniebowzięte, jak by mu zrobiła takie żeberka :D

    OdpowiedzUsuń