czwartek, 26 października 2017

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Najlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami. Polecam. Robi się ją szybko, a jest wyśmienita


Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
170 g masła
100 g serka waniliowego homogenizowanego
4-5 jabłek
cynamon
lukier:
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
*Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy serek, dodajemy posiekane mocno schłodzone masło, zagniatamy ciasto.Jeśli klei się do rąk dosypujemy mąki.
*Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy , układamy na dnie formy. 
*Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście zostawiając odstępy między jabłkami. Posypujemy cynamonem dość obficie. 
*Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły.
*Pieczemy 40 minut w 170 st.
*Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem. Zostawiamy do wystygnięcia.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przeczytałam z parówkami i sobie myślę what the fuck :P ale szarlotkę też lubię xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię szarlotki. Często piekę takie z dużymi ćwiartkami jabłek, bo lubię, kiedy wyczuwa się jabłka w szarlotce. Pysznie. Miłego dnia Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Prezentuje się rewelacyjnie i myślę, że tak samo smakuje :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej to jeszcze nie robiłam,pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ją lubię i często robię;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej nie jadłam, ale podoba mi się sposób użycia jabłek w połówkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam ta szarlotkę jest pyszna.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie można takiej szarlotce odmówić <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna jest, ostatni raz piekłam ją rok temu :)

    OdpowiedzUsuń