piątek, 28 września 2018

JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ

Jesień to czas wszelkich dobrodziejstw sadów, w tym jabłek. W tym roku prawdziwy urodzaj, kiedy więc koleżanka zrobiła mi niespodziankę w postaci torby pysznych, pachnących grójeckich jabłek zrywanych prosto z drzewa nie zawahałam się ani przez moment. Robię szarlotkę. Jedna z nich to taka na zimno, pyszna, delikatna zarazem. Palce lizać! 
Składniki:
1,5 kg jabłek
3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta
2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda
cukier puder do smaku
duży kubek jogurtu greckiego
3 łyżki żelatyny
2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre CUKRY NYSKIE
1 opakowanie kakaowych herbatników Petit Beurre CUKRY NYSKIE
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe na wierzch 
Wykonanie:
*Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. 

* Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia.
* Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników- tym razem ciemnych. Wstawiamy do lodówki na min godzinę do stężenia. 
* Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy. 
*Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy. 
* Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. 

11 komentarzy: