czwartek, 10 stycznia 2019

BABKA ZIEMNIACZANA ( KARTOFLAK)

Ile regionów tyle nazw, a smakuje zawsze tak samo dobrze. Ja ten przysmak podlaski przygotowuje wg receptury mojej babci. Odciskam wodę w tarkowanych ziemniaków, wlewam na jej miejsce tyle samo mleka i dzięki temu babka wychodzi delikatniejsza i smaczniejsza. Ma również jaśniejszy kolor ( szczególnie jeśli wiosna przygotowujemy ją nie z nowych a starych ziemniaków. Polecam !
Składniki:
3 kg ziemniaków
2 cebule
mleko
sól, pieprz
40 dag wędzonego boczku
4 kopiaste  łyżki mąki
2 jajka
Wykonanie:
Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy. 
Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka.

2 komentarze: