Składniki:
3 kg ziemniaków
2 cebule
mleko
sól, pieprz
40 dag wędzonego boczku
4 kopiaste łyżki mąki
2 jajka
Wykonanie:
Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka.
Bez boczku też mozna? Np z grzybkami?
OdpowiedzUsuńBabka "nie wygląda", ale smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńseeifjuv541h
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet