wtorek, 11 sierpnia 2015

SMAŻONE PIEROGI Z JAGODAMI

Sezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie więc mrożę dużo jagód, by potem zimą cieszyć się ich smakiem.
 Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki
10 łyżek śmietany 18%
2 jajka
szczypta soli
woda- 3/4 szklanki 
dodatkowo:
1/2 kg jagód 
cukier
olej do smażenia 
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól wlać trochę wody,zagniatać.Jeśli za gęste dolać jeszcze wody. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Jagody posypać cukier. Wykrawać krążki z ciasta, nakładać łyżkę jagód, pościskać brzegi. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

35 komentarzy:

  1. Smażone pierogi? Nigdy nie jadłyśmy :P ale z jagodami to na pewno muszą być boskie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o ! takich pierogów jeszcze nie jadłam! aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jakie fantastyczne pierogi, wolę na słono jednak i takie chętnie bardzo bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te maja bardzo fajny ciekawy smak, dzieki właśnie ich usmażeniu i dodatkowi śmietany

      Usuń
  4. Smażonych jeszcze nie jadłam. Pyszne muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe pierogi, a że z jagodami, to jeszcze smaczniejsze;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przyjemnością wypróbuję przepis.Przedstawiają się fantastycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smażonych pierogów z jagodami jeszcze nie jadłam, jestem pewna, że muszą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie kruche, rozpływające się w ustach nadzienie- pyszne

      Usuń
  8. Jeszcze nie jadłam smażonych pierogów z jagodami, smażę jedynie te serem i z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wejdziesz w posiadanie jagód to koniecznie takie zrób, mówię Ci naprawdę pyszne

      Usuń
  9. Pyszne :) Chętnie bym zjadła takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale kusisz kochana, zgłodniałam strasznie ....

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, takich smażonych pierożków jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie. Nie robiłam smażonych, ale mam w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie z jagodami, to chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z takimi pierogami się jeszcze nie spotkałam,brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  15. Z jagodami jadłam,ale nie smażone,tylko takie prosto z wody:)ciekawa jestem smaku jagód w przysmażonym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim rodzinnym domu pierogi z jagodami też zawsze były gotowane, mama męża przygotowywała zawsze smażone, to jej przepis ;)

      Usuń
  16. Nie przepadam za pierogami z owocami, wolę te z mięsem, ruskie lub z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja bardzo lubię pierogi z owocami :)

    OdpowiedzUsuń