czwartek, 2 października 2014

WANILIOWY ŚLIWKOWIEC

Korzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jest

Składniki:
20 dag mąki 
15 dag cukru 
2 łyżki cukru waniliowego 
1 łyżka aromatu
waniliowego 
kostka margaryny 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 jajka 
60
dag śliwek węgierek 
kruszonka: 6 łyżek mąki 
4 łyżki cukru 
2 łyzki margaryny 
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut. 

6 komentarzy:

  1. Takie ciasta są najlepsze, a twoje Martuniu wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu często się piecze właśnie takie ciacha jak twoje . Smaczne i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciacho, śliwki jabłka w ogóle owoce uwielbiam. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda pysznie :-) ja zrobiłam jeszcze drożdżówki :-) poproszę kawałek ja poczęstuje bułką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam śliwki a w takim połączeniu tym bardziej

    OdpowiedzUsuń