wtorek, 25 listopada 2014

PIERNIK Z BAKALIAMI

Święta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie
 Składniki:
40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji Wykonanie:
Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.
Przepis bierze udział w konkursie na profilu Bazylia.pl. Trzymajcie kciuki

9 komentarzy:

  1. Taki piernik z bakaliami jest idealny na Święta. Świetnie wygląda. Trzymam kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pierniki, a ten wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedyne, czego tak bardzo nie toleruję to - przyprawy korzenne. Ale Twój wypiek tak do mnie przemawia, że zrobię go dla reszty ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Powodzenia :-) pierniczek śliczny i pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik fajny, aż mi zapachniało. :)

    OdpowiedzUsuń