Święta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie
Składniki:
40 dag mąki
pół kostki margaryny
25 dag cukru
2 jajka
3 łyżeczki kakao
4 łyżki miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g
1 szklanka mleka
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
1 łyżeczka sody
pół szklanki wiórków kokosowych
lukier zielony gotowy w opakowaniu
kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji
Wykonanie:
Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu,
polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe,
tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.
Przepis bierze udział w konkursie na profilu Bazylia.pl. Trzymajcie kciuki
Taki piernik z bakaliami jest idealny na Święta. Świetnie wygląda. Trzymam kciuki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pierniki, a ten wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie na święta musi być obowiązkowo piernik
UsuńJedyne, czego tak bardzo nie toleruję to - przyprawy korzenne. Ale Twój wypiek tak do mnie przemawia, że zrobię go dla reszty ;).
OdpowiedzUsuńCiesze się, napewno Ci posmakuje
UsuńPowodzenia :-) pierniczek śliczny i pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDla zasady- nie dziękuję :) I dzięki za miłe słowa
UsuńPiernik fajny, aż mi zapachniało. :)
OdpowiedzUsuń