wtorek, 11 listopada 2014

BAJECZNY PIERNIK

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. 
Składniki:
ciasto:
2 szkl.mąki
3 jajka
1/2 słoiczka dżemu
1 szklanka cukru
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyzka kakao
1 op. cukru waniliowego
masa:
1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
wierzch:
660 ml smietany kremówki
cukier puder do ubicia śmietany
opakowanie wiórek kokosowych
Wykonanie:
ciasto:
Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st.
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy na połowę. Przekładamy wystudzoną masa. Przykrywamy. 
wierzch:
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ubitą smarujemy wierzch ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu ciasta.



23 komentarze:

  1. Naprawdę bajeczny Majeczko, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyszło ci to ciacho. Wygląda bajecznie .

    OdpowiedzUsuń
  3. Martuś wygląda obłędnie, mniam :-) super ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko wpadaj , znajdzie się i dla Ciebie

      Usuń
  4. Marta to ciasto musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna słodka kusząca pokusa. Nie da się nie nazwać ciasta bombowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Bajeczny i zapewne mega smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawie wygląda i pewnie tak samo smakuje...:) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki dżem Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam powideł śliwkowych. Można też dać z czarnej porzeczki

      Usuń
  9. wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń