Składniki:
pół kg wątróbki wieprzowej
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
sól
olej do smażenia
mąka do panierowania
mleko do wymoczenia wątróbki
Wykonanie:
Wątróbkę kroimy w paski szer ok 3 cm. Do miseczki wlewamy ok 1,5 szkl mleka, wkładamy w nie wątróbkę na conajmniej 1 godz.Wątróbkę wyjmujemy z mleka. Panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na rumiano. Wykładamy na wątróbkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
NIGDY NIE SOLIMY WĄTRÓBKI PRZED USMAŻENIEM- BĘDZIE TWARDA!
Wątróbka to źródło cennych witamin, a często o tym zapominamy. Twoje danie prezentuje się bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDlatego tak mi zależy żeby dzieciaki ją jadły :)
UsuńWątróbka ma dużo żelaza i powinniśmy jeść częściej, ja lubię lekko krwistą.
OdpowiedzUsuńPychotka :)
W moim domu przechodzi tylko tak podana
UsuńTakie proste danie a jakie smaczne i zdrowe. Chyba też sobie zrobię bo dawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJa od czasu do czau nabieram na nią ochotę i muszę zrobić
UsuńWygląda apetycznie, ja jednak za wątróbką niestety nie przepadam :-)
OdpowiedzUsuńNie każdy wszystko lubi, ja też mam swoje dania których bym, nie zjadła :)
UsuńJa średnio lubię wątróbkę, ale za to mój małż uwielbia :)
OdpowiedzUsuńFaceci lubia takie dania :)
Usuńja bardzo lubię taką wątróbkę z cebulką, pycha :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku , chyba dzisiaj zrobię :)
OdpowiedzUsuńLubie wątróbkę w takiej postaci, pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńza wątróbką nie przepadam niestety :(
OdpowiedzUsuńNie każdy ją lubi, ja też mam takie dania których nie lubię :)
UsuńWątróbkę najbardziej lubię z indyka ale Twoją też bym się chętnie poczęstowała.
OdpowiedzUsuńDrobiowa jest przepyszna sama robię czasami :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu tylko ja i mąż jemy. Dzieciom nie koniecznie podchodzi, ale nie zmuszam.
OdpowiedzUsuńGdy nie ma się pomysłu na obiad lub kolacje.A przede wszystkim ekspresowo się ją robi.Smacznie i szybko
OdpowiedzUsuń