poniedziałek, 25 maja 2015

BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

Wszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki..Do omletów, do jajecznicy, do placuszków...Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Nauczyła mnie tego moja babcia i tak przygotowuję ją każdego roku
 Składniki:
2 pęczki botwinki
cukier, sól do smaku
woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę
ocet ok łyżki
Wykonanie:
Botwinkę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, ma tylko zakryć botwinkę, ma 
być gęste. Dodajemy cukier i sól do smaku. Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru. 
Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do 
góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok 5 minut. 
 

39 komentarzy:

  1. A liście też wrzucasz do słoika? Czy tylko buraki i łodyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy dostanę odpowiedź?

      Usuń
    2. Witam, przepraszam za zwłokę, nie komentowałam i nie zauważyłam wpisu.
      Ja tutaj akurat tylko młode maleńkie buraczki i łodyżki,ale można też również dać liście. ;) Nie ma przeciwskazań

      Usuń
    3. To chyba spróbuję, dzięki :)

      Usuń
    4. fajny pomysł ja zrobię z liskami

      Usuń
  2. Fajnie mieć taki gotowiec przygotowany :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez ostatnio zastanawiałam się co zrobić i myślałam o mrożeniu ale ta opcja tez fajna:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, tak przygotowana jest na prawdę smaczna

      Usuń
  4. Nie ma to jak domowe zapasy. Lubię botwinkę ze słoiczka. Też robię ale inaczej. Najważniejsze żeby przetrwała w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, najwazniejsze zrobić tak żeby nie zmarnować ;)

      Usuń
  5. No proszę nigdy nie robiłam. Fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm...jeszcze nie robiłam takiej botwinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczerze, na prawdę fajnie smakuje

      Usuń
  7. No na to bym nie wpadła... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł :) ja zawsze kroiłam , przekładałam do plastikowych pojemniczków i do zamrażarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna mrozić, można włożyć w słoiczki

      Usuń
  9. jak to się stało że nigdy jej nie robiłam? Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś , nie wiem, ale nic straconego możesz zrobić w tym roku

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Alez proszę i polecam się na przyszłośc

      Usuń
  11. Ciekawe, wcześniej się z tym nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam, świetny pomysł na botwinę w słoiku.

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawy pomysł, nigdy nie dawałam botwinki do słoików

    OdpowiedzUsuń
  14. Skorzystałam z pomysłu :) słoiki prezentują się pięknie!!! :) i ten kolor....
    Do spróbowania dopiero w zimie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, na pewno będzie pyszna zupka :)

      Usuń
  15. Najlepsze są domowe przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zerwałam botwinę i nie wiedziałam co mam z tym zrobić,okazuje się,że można zrobić w słoiczki na zimę.dzieki bardzo.

    OdpowiedzUsuń