sobota, 23 maja 2015

ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM

Ja zrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
1 brokuł 
pół pęczka natki pietruszki
10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem 
i bazylią
garść pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
 1 ząbek czosnku
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
odrobina octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
sól,pieprz
ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,  
Wykonanie:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.
 Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną
natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem.
 Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

23 komentarze:

  1. Wspaniała! podstawiam talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuł to mogłybyśmy jadać cały czas :D Mamy do niego słabość a w takiej sałatce to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowo i smakowicie! chętnie zjadłabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o taką sałatkę będę dziś robić bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym zjadła taką sałatkę z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majeczko, wspaniała, zdrowa i z moimi ulubionymi składnikami sałatka. Pięknie podana. Oczy jedzą najpierw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie, uwielbiam brokuła, więc sałatka jest dla mnie idealna. Myślę, że fajnie sprawdziła by się jako przekąska do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zestaw smakowo myślę że by pasował moim kubkom smakowym .

    OdpowiedzUsuń