środa, 20 maja 2015

MŁODA KAPUSTKA ZASMAŻANA

Pomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg mojej babci. Teraz zrobiłam taką bez zbędnych dodatków zmieniających smak. Chciałam się cieszyć smakiem samej młodej kapustki.
 Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
sól,pieprz
kilka ziaren ziela ang
4 liście laurowe
2 łyżki masła śmietankowego
2 -3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, aby tylko woda zakryła kapustę. Dodajemy wszystkie 
przyprawy. Gotujemy do miękkości, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany 
koperek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie sosik bez 
grudek. Gotowy wlewamy do garnka z kapustą. Mieszamy, odstawiamy. Podajemy z całymi 
ziemniaczkami.

22 komentarze:

  1. Pycha :) ale mi chęci narobiłaś Majeczko :) miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kapusta jest jednym z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie warzyw;) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Bez zbędnych dodatków musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam młodą kapustę . Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młoda kapustka najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A my uwielbiamy przysiąść się do takiej kapustki i zajadać ją surową bez niczego więcej xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię młoda kapustę. Robię na różne sposoby. I każda mi smakuje. A taką zasmażaną robię bardzo podobnie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja taką chyba njabradziej lubie, własnie tak przygotowaną

      Usuń
  8. Moja ulubiona kapucha jeszcze z czasów dzieciństwa, mogę ją jeść na obiad i kolację aż dno garnka ujrzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ziemniaczki z zasmażaną młodą kapustą to jeden z moich ulubionych wiosnennych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała kapusta! :) też lubię z dodatkiem koperku! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapusta teraz na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taka kapusta jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń