piątek, 15 maja 2015

DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM

Dziś przy piątku zapraszam na dorsza. A że sezon na szparagi, właśnie to one będą mu towarzyszyć wraz z pysznym sosem ze świeżym tymiankiem.
Składniki:
filet z dorsza ok. 40 dag
szklanka jogurtu naturalnego
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
pęczek szparagów
Wykonanie:

Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w  niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy ok 8 minut. W garnuszku zagotowujemy ok pól szklanki bulionu. Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym.

25 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię rybym sama osobiście mogłabym je jeść codziennie

      Usuń
  2. A właśnie w lodówce mamy miseczkę szparagów i zastanawiałyśmy się co jutro zrobić z nich na obiad :D Zjadłybyśmy sobie taką rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie mam szparagów jutro musze zakupić koniecznie

      Usuń
  3. Pyszne danie, bardzo lubię rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybki ze szparagami jeszcze nie robiłam brzmi kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybki ze szparagami jeszcze nie robiłam brzmi kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie. Ryba z ziołami zawsze się sprawdza! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ryby w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń